#PORR România a demarat în forță proiectarea și execuția lotului 4 al autostrăzii Sibiu-Pitești cu BIM for infrastructure, după o întârziere de mai bine de doi ani de contestații. Proiectul acoperă o lungime de 9,86km, incluzând 12 poduri/pasaje și un tunel de peste 1km lungime.

Continuând seria proiectelor cu inovare în infrastructură construite de #PORRRomania, ajutăm și în acest proiect cu măsurarea suprafețelor folosind senzori Lidar – cheia pentru construirea unei infrastructuri de transport inteligente și sigure.

Cu senzorii #Lidar instalați pe drone, stații totale de mare precizie gestionate de specialiști pregătiți pentru o așa provocare, preluăm fantastic de multe date de pe teren, pe care le prelucrăm pentru a asigura documentarea detaliată a suprafeței de interes, incluzând atât detalii precise despre teren, diferențe de nivel sau structură sol, cât și renumiții „forest metrics” (indicatori forestieri), care raportează o gamă variată de informații de la suprafața împădurită, la numărul și speciile copacilor, diametrul coroanei, masa lemnoasă sau chiar și coordonatele fiecărui copac.

Tehnologia LiDAR este una dintre cele mai avansate și mai precise tehnologii din sistemul GIS. Utilizările sale se referă la mai multe industrii, diferiți profesioniști și instituții care se bazează pe datele LiDAR pentru informații. În agricultura de precizie scanările succesive pot compara informațiile preluate și pot raporta modificări în structura solului – ajutând în decizii eficiente de rotație a culturilor, planificarea și managementul culturilor, maparea terenurilor, forecasting culturi, prevenirea eroziunii solului, etc.

Ne dorim cu toții să circulăm cu mașinile pe acest tronson de autostradă cât mai curând. La momentul de vârf ne așteptăm să avem peste 25 de specialiști #Graphein prezenți simultan în site pentru monitorizarea lucrărilor. Într-o primă etapă, s-a reușit scanarea cu Lidar pe toată suprafața de aprox. 10km lungime x 500m lățime, pe durata a 2h de zbor drone la o viteză de scanare de 1.2 milioane puncte/secundă +1h de prelucrare 3D a punctelor care au fost completate cu fotografii efectuate cu ajutorul dronelor, pentru a completa vizual reprezentarea 3D.

Metodele vechi de măsurare au murit. Long live #BIM for infrastructure!