Graphein Talks: CNI pregătește investiții de 300 milioane de euro în 2021

Invitatul special al acestei ediții #GrapheinTalks a fost dl. Adrian Cefălan – Director Investiții la Compania Natională de Investiții (CNI), cu care vorbim despre programele în care este implicată CNI și investițiile de 300 milioane de euro în 2021.

Compania Națională de Investiții este o societate comercială pe acțiuni, înființată în anul 2001, care funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Programele Companiei Naționale de Investiții vizează construcția de săli de sport, consolidarea și reabilitarea sălilor de sport construite înainte de anul 2000, construirea de bazine de înot și de patinoare artificiale, precum și construire și reabilitare de așezăminte culturale.

Principala misiune a CNI este “să facem imposibilul posibil pentru o Românie mai frumoasă”, iar valorile după care guverneaza activitatea companiei sunt: integritate, determinare, responsabilitate și implicare, lucrul în echipă.

S-a vorbit despre strategia investițiilor publice din România.

CNI pregătește investiții de 300 milioane de euro în 2021

Noi avem subprogramele clar definite de către Ordonanța 25. Am încercat să simplificăm foarte mult procedura de depunere a solicitărilor, astfel încât acum există pe site o solicitare în format editabil de 2-3 pagini cu privire la datele juridice ale amplasamentului. Asta este o primă etapă de introducere pe lista sinteză. Ulterior, după introducerea pe lista sinteză, bineînțeles în funcție și de finanțările pe care le avem pe fiecare subprogram, se trece la promovarea investiției.
548 de contracte de execuție sau proiectare execuție. Din astea 100 sunt în faza de proiectare pentru care se așteaptă obținerea autorizației, iar restul sunt în execuție cu o valoare totală de aproximativ 700 mil. euro, bineînțeles eșalonată pe anii 2021, 2022 până-n 2023 (cele mai îndepărtate termene de finalizare).
Încercăm să păstrăm un echilibru pe toate județele. Spre exemplu dacă vorbim de 540 de contracte, avem o medie de 10-12 contracte pe județ. În funcție de finanțare și de alocațiile bugetare, investim și în sănătate. Banii se investesc echilibrat. Avem programul de unități de învățământ unde construim cele 30 de cămine studențești cu peste 10.000 de locuri, plus sedii de universități. Avem în licitație reabilitarea sediului Academiei de Studii Economice, o investiție de 18 mil euro. Universitatea București, o investiție de aproximativ 80 mil. euro – toate cele cinci corpuri. Nu investim numai în sport, investim în toate domeniile pe care Ordonanța 25 ne permite să investim.
Stadionul Steaua. A fost stadionul Craiova, iar după finalizarea procedurilor de achiziții cred că cea mai mare valoare o va avea Universitatea București. Cu reabilitarea, este și monument istoric.
Ca și stadioane noi avem semnate pentru studiile de pre și fezabilitate stadionul de fotbal “Dan Păltinișanu” din Timișoara. Un nou stadion în Târgoviște și stadionul din Slatina. Sunt contracte licitate de noi unde am semnat pentru prefezabilitate și fezabilitate. Se află în lucru și vor veni tot la noi la finanțare stadionul “Gheorghe Hagi” din Constanța.
La Dinamo am făcut licitația pentru pre și fezabilitate, avem contractul semnat. Acum sunt acele probleme de amplasament.
Academia Română, Opera din Craiova și Colegiul Carol. Noi am investit mult și în partea asta de mânăstiri: Dragomirna, Sucevița, Putna etc. Sunt și multe sedii de tribunale, judecătorii care sunt poziționate în clădiri vechi, declarate monumente.

Urmărește sesiunea #GrapheinTalks și află mai multe detalii despre programele de investiții CNI!

Referințe:

Graphein Talks este o inițiativă care urmărește promovarea oportunităților din domeniul construcțiilor alături de invitații speciali, profesioniști consacrați sau emergenți. Cu această ocazie, echipa Graphein îi invită pe cei interesați de subiect să urmărească evenimentul online pe Facebook și YouTube în fiecare zi de marți, de la orele 10.00, pentru a afla mai multe despre starea clădirilor din România, dar și despre antreprenoriat, comunitate, proiecte de cercetare și inovație.

Despre franciza Graphein care va crește performanța serviciilor de topografie: francize.ro/francize/franciza-graphein/. Franciza Graphein va schimba modul de a opera in piata serviciilor de topografie prin cresterea calitatii si profesionalizarea domeniului. De asemenea, va contribui la dezvoltarea businesului local si eficientizarea activitatii prin utilizarea tehnologiei de ultima generatie.

La sediul central din Bucuresti, am consolidat o echipă de 35 profesioniști care sunt gata să facă față noilor provocări, aduse de expansiunea rețelei. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe dezvoltarea regională, prin crearea de Centre care să asigure un nivel de servicii similar.