Graphein Talks: Dezvoltarea sustenabilă și certificarea verde a clădirilor

Invitatul ediției #GrapheinTalks​ a fost Razvan Nica, Managing Director, BuildGreenRazvan Nica este un promotor al dezvoltării sustenabile în România și este fondatorul #BuildGreen​, prima companie din România specializată în consultanță pentru dezvoltarea sustenabilă și certificarea verde a clădirilor.

Până în prezent, BuildGreen este singura companie implicată în certificarea sustenabilă, oferind servicii complete de consultanță în dezvoltarea și certificarea clădirilor durabile – de la servicii de certificare BREEAM și LEED până la modelare dinamică de simulare, evaluarea ciclurior și costruilor de viață (LCA)/(LCC) venite în sprijin pentru proiectarea clădirilor.

Dezvoltarea sustenabilă și certificarea verde a clădirilor

N-aș denumi certificate verzi pentru că poate fi o confuzie cu partea energetică. Certificările de sustenabilitate a clădirilor reprezintă niște standarde de evaluarea a calității unei construcții din punct de vedere al sustenabilității. Sustenabilitatea este focusată pe partea de mediu și are ca principală direcție partea de performantă energetică, dar pe lângă aceasta, certificările în sustenabilitate țin cont și de confort, și de alte resurse Vorbim de materiale, poluare, consumul de apă într-o clădire.
În 2010, după începerea crizei pe piața imobiliară am decis că trebuie să fac o schimbare, mai ales prin prisma faptului că și proiectul Euro Tower ajungea la final, și în contextul în care piața de la acea vreme era destul de instabilă. Am decis să înființez Build Green cu scopul de a oferi servicii de consultanță în sustenabilitate Astfel, în 2010 am devenit primul assessor BREEAM din România. Primul proiect pe care l-am finalizat a fost certificarea Cascade – Euro Tower, după care am continuat cu alte proiecte cum ar fi Crystal Tower. Scopul activității noastre este să asistăm clienții în obținerea unor performanțe în sustenabilitate cât mai ridicate prin implementare și prin valoarea adăugată ce provine din experiența noastră de peste 10 ani în domeniul proiectelor mari de dezvoltări, în primul rând pe zona de birouri, dar și pe retail, industrial și rezidențial.
Serviciile pe care le oferim gravitează în zona certificărilor verzi, certificărilor în sustenabilitate Am început cu certificarea BREEAM, pe lângă aceasta am considerat încă de la început necesar să ofer un pachet complet de servicii, astfel încât certificarea și tot ce înseamnă serviciile conexe să poată fi oferite de către noi. Astfel ne-am dezvoltat aptitudini și am cooptat în echipă specialiști pe tot ce înseamnă studii conexe pentru a oferi clientului un serviciu gen ‘one-stop shop”. Pe măsură ce piața a evoluat și cererea s-a diversificat, am continuat să venim în preîntâmpinarea clienților noștri și am oferit și alte tipuri de certificări, astfel încât în momentul acesta oferim certificări atât BREEAM cât și LEED pentru construcții noi. De asemenea oferim clienților servicii de certificare EDGE și WELL
Vor exista câțiva pionieri și pot spune că da, Cascade Euro Tower a fost un pionier, un tip de proiect care a dat tonul unui nou trend. După care au venit proiecte cum este Crystal Tower, primul proiect care avea o fațadă dublă și sistem VRV de climatizare. Floreasca Park, a fost primul proiect cu pompe de căldură geotermale. Evident, după aceea a devenit un standard pentru dezvoltator, urmând Oregon Park și alte proiecte din portofoliul dezvoltatorului imobiliar Portland.
Am avut proiecte care au presupus renovări majore și acestea se pot certifica la fel de bine ca și proiectele noi Ele reprezintă cumva un avantaj în zona de certificare pentru că orice păstrare a unei structuri existente, a unei părți existente reprezintă un beneficiu din punct de vedere al evitări folosirii unor norme care aduc un minus în ceea ce privește partea de amprentă de carbon a clădirii respective. Din punctul meu de vedere, da, se pot certifica și clădirile monument istoric și avem câteva proiecte de reconversii, de renovări majore.

Urmărește video să afli mai multe detalii despre dezvoltarea sustenabilă și certificarea verde a clădirilor.

Referințe:

Graphein Talks este o inițiativă care urmărește promovarea oportunităților din domeniul construcțiilor alături de invitații speciali, profesioniști consacrați sau emergenți. Cu această ocazie, echipa Graphein îi invită pe cei interesați de subiect să urmărească evenimentul online pe Facebook și YouTube în fiecare zi de marți, de la orele 10.00, pentru a afla mai multe despre starea clădirilor din România, dar și despre antreprenoriat, comunitate, proiecte de cercetare și inovație.

Despre franciza Graphein care va crește performanța serviciilor de topografie: francize.ro/francize/franciza-graphein/. Franciza Graphein va schimba modul de a opera in piata serviciilor de topografie prin cresterea calitatii si profesionalizarea domeniului. De asemenea, va contribui la dezvoltarea businesului local si eficientizarea activitatii prin utilizarea tehnologiei de ultima generatie.

La sediul central din Bucuresti, am consolidat o echipă de 35 profesioniști care sunt gata să facă față noilor provocări, aduse de expansiunea rețelei. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe dezvoltarea regională, prin crearea de Centre care să asigure un nivel de servicii similar.