Graphein Talks: Istoria desfășurată prin VR în Muzeul Simu

Graphein Talks despre istoria desfășurată prin VR în Muzeul Simu

Andreea Iosif – Arhitect și Claudia Popescu – Muzeograf ne-au dezvăluit aspecte interesante despre istoria desfășurată prin VR în Muzeul Simu, constând în proiectul cultural „Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă”.

Muzeul Simu este unul dintre cele mai importante muzee de artă ale Bucureștiului din perioada interbelică. Reconstrucţia virtuală a fost realizată sub deviza lui Anastase Simu: „Nu doar pentru noi, ci și pentru alții!” și este doar un prim pas pentru a recupera memoria unor monumente de arhitectură demolate în 1982.

Proiectul „Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă”, este finanţat din Timbrul Arhitecturii, realizat în parteneriat între Filiala Ordinului Arhitecților din București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Centrul Expozițional DocumentarMuzeul Municipiului București fiind partener alături de Muzeul Național de Artă al României și Arhivele Naționale.

Provocată să ne vorbească despre muzeu si istoria lui, Claudia ne spune:

Povestea Muzeului Simu începe în 1907, când a Anastase Simu și soția sa Elena au decis să construiască un muzeu în care să strângă istoria artei și scopul acestui muzeu, era un scop foarte nobil: educarea bucureștenilor. Acest demers prinde viață în 1910, când acest muzeu se inaugurează și în fiecare dintre cele 5 săli găsim câte o colecție pentru fiecare perioadă a artei. Sala pe care noi am reușit deja s-o remodelăm, este sala dedicată Antichității și care pleacă de la piese realizate în atelierul de multiplicare al Muzeului Luvru.

Te invităm să descoperim împreună istoria unui muzeu demolat de regimul comunist și povestea capodoperelor ce se aflau în acesta.

Referințe:

Graphein Talks este o inițiativă care urmărește promovarea oportunităților din domeniul construcțiilor alături de invitații speciali, profesioniști consacrați sau emergenți. Cu această ocazie, echipa Graphein îi invită pe cei interesați de subiect să urmărească evenimentul online pe Facebook și YouTube în fiecare zi de marți, de la orele 10.00, pentru a afla mai multe despre starea clădirilor din România, dar și despre antreprenoriat, comunitate, proiecte de cercetare și inovație.

Despre franciza Graphein care va crește performanța serviciilor de topografie: francize.ro/francize/franciza-graphein/. Franciza Graphein va schimba modul de a opera in piata serviciilor de topografie prin cresterea calitatii si profesionalizarea domeniului. De asemenea, va contribui la dezvoltarea businesului local si eficientizarea activitatii prin utilizarea tehnologiei de ultima generatie.

La sediul central din Bucuresti, am consolidat o echipă de 35 profesioniști care sunt gata să facă față noilor provocări, aduse de expansiunea rețelei. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe dezvoltarea regională, prin crearea de Centre care să asigure un nivel de servicii similar.