Graphein Talks: Moldova VREA autostrada

Invitatul special al acestei ediții #GrapheinTalks a fost dl. Paul Butnariu – președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași. Camera de Comerț și Industrie Iași a instituit în ultimii 20 de ani tradiția reprezentării intereselor mediului de afaceri ieșean și a recunoașterii valorilor în business prin clasamentul Topului Firmelor Ieșene. Este o organizatie de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, non-profit, creată pentru a reprezenta, apăra si sustine interesele comunitătii de afaceri. Moldova VREA autostrada este o inițiativă care a depus foarte multe eforturi (alături și de alte asociații), luptând pentru a promova finalizarea autostrăzii A8 și a încerca să aducă cât mai mulți adepți ai promovării acestei rețele de autostrăzi care să dezvolte regiunea de N-E

S-a vorbit despre demersurile făcute de Camerele de Comerț și Industrie din zona Moldovei pentru prioritizarea finanțării și lansării în execuție a autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni (A8).

MoldovaVreaAutostrada

A fost o inițiativă a domnului Marius Alexa. Sunt deja 5-6 ani de zile de când funcționează “Moldova vrea autostradă”. Ne-am asociat o serie de oameni care își doresc să vadă acest deziderat, aproape semicentenar că se concretizează Este foarte greu și “Moldova vrea autostradă” a depus foarte multe eforturi (alături și de alte asociații) a luptat pentru a promova această idee pentru a aduce în spațiul public și a încerca să aducă cât mai mulți adepți ai promovării acestei rețele de autostrăzi care să dezvolte regiunea de N-E Pentru că fără o presiune publică asupra mediului politic, asupra decidenților politici, atât de la nivel local cât și la nivel guvernamental, nu se va realiza niciun km de autostradă.
Aș pune în primul rând o măsură care i-ar afecta pe toți, debirocratizarea și digitalizarea sistemului administrativ, cel care le mănâncă viața antreprenorilor și cetățenilor. Asta ar fi o primă măsură. Aș impune-o! Aș găsi soluții în care să aduc IT-ști să impun această digitalizare sistemului administrativ. Poate a 2-a măsură pe care aș lua-o, ar fi legată de accesibilizarea fondurilor europene, de facilitatea și facilitarea accesării acestor fonduri, la fel, prin reducerea birocrației și prin aducerea de experți care poată să cheltuiască banii Uniunii Europene în termenele care se impun. Și pentru concetățenii mei din regiunea de N-E aș prioritiza excesiv autostrada A8, pe întreaga ei distanță.
În primul rând noi ar trebui să schimbăm aici în zonă paradigma aceasta: “Veniți aici pentru că avem fortă de mucă ieftină”, nu știu cât se mai poate susțien această deviză. Nu mai este chiar așa și atunci trebuie să încercăm să atragem investitorii pe baza inteligenței, pe baza resursei de forță de muncă, dar resursa inteligentă, pe baza facilităților pe care le putem oferi: terenuri puse la dispoziție, utilități puse la dispoziție și nu în ultimul rând faptul că Iașul poate fi dezvoltat ca un pod al afacerilor între estul și vestul Europei. Nu a Uniunii Europene, ci a Europei.

Urmărește sesiunea #GrapheinTalks și află mai multe detalii despre una dintre cele mai importante campanii civice din regiunea de est a țării organizată de #MoldovaVreaAutostrada!

Referințe:

Graphein Talks este o inițiativă care urmărește promovarea oportunităților din domeniul construcțiilor alături de invitații speciali, profesioniști consacrați sau emergenți. Cu această ocazie, echipa Graphein îi invită pe cei interesați de subiect să urmărească evenimentul online pe Facebook și YouTube în fiecare zi de marți, de la orele 10.00, pentru a afla mai multe despre starea clădirilor din România, dar și despre antreprenoriat, comunitate, proiecte de cercetare și inovație.

Despre franciza Graphein care va crește performanța serviciilor de topografie: francize.ro/francize/franciza-graphein/. Franciza Graphein va schimba modul de a opera in piata serviciilor de topografie prin cresterea calitatii si profesionalizarea domeniului. De asemenea, va contribui la dezvoltarea businesului local si eficientizarea activitatii prin utilizarea tehnologiei de ultima generatie.

La sediul central din Bucuresti, am consolidat o echipă de 35 profesioniști care sunt gata să facă față noilor provocări, aduse de expansiunea rețelei. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe dezvoltarea regională, prin crearea de Centre care să asigure un nivel de servicii similar.