Graphein Talks: Provocările actuale în design-ul spațiilor de lucru

Invitații ediției #GrapheinTalks​ “Provocările actuale în design-ul spațiilor de lucru” au fost arh. Andrei Angelescu – Manager of A&D Department și Alexis Chiriac – Workspace Consultant la Corporate Office Solutions.

Corporate Office Solutions (COS) este liderul în consultanță și design de spații de lucru, partitii, mocheta, lucrări electrice și mecanice, management de proiect și mobilier pentru spațiile de birouri. COS detine singura autorizatie locala Steelcase, lider mondial in industria mobilei de birou. COS reprezinta, de asemenea, Interface, lider mondial in materie de covor modular. COS este parte a Office Solutions Group, consultant in domeniul birourilor din 1995 si unul dintre cei mai mari din Europa, cu birouri in Moscova, Sankt Petersburg, Kiev, Almaty, Astana, Atyrau, Minsk, Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara. Pe parcursul a 22 de ani de activitate, COS a furnizat servicii profesionale si produse adecvate pentru mai mult de 2000 de companii care aveau nevoie sa-si creeze sau sa-si transforme spatiile de lucru.

 

…noi vrem ca interacțiunea dintre oameni să fie cât mai naturală. Într-un anumit fel te comporți într-o cafenea, într un anumit fel te comporți acasă, de unde și toate tendințele astea să fie ca acasă. Nu trebuie să fie ca acasă și nu este scopul. De fapt, dacă e să analizăm mai profund se referă la de ce mă simt eu bine acasă? Că vorbim de confort, siguranță… și atunci împrumutăm elemente pe care le găsim în mediul ăla ideal de confort și siguranță și le aducem într-o zonă de lucru. Tocmai ca să avem elementele astea care mă ajută să mă simt așa. Evident, spațiul asta al nostru a fost gândit tocmai să poată să fie vizitat de potențiali beneficiari, de parteneri, colaboratori și așa mai departe, să poată să petreacă timp și să lucreze aici în drum spre aeroport și așa mai departe.

Provocările actuale în design-ul spațiilor de lucru

Cred că proiectele cele mai frumoase apar în care există un client care să fie deschis, care să nu vină cu niște idei preconcepute și să spună "așa vreau să fie" și să fie deschis către o colaborare, pentru că până la urmă cred că în momentul în care ai un proiect de referință, este de fapt rezultatul unei colaborări în care el ca și arhitect înțelege foarte bine care sunt nevoile clientului și împărtășește chestiile astea. Este de acord să ne lase să participăm împreună, astfel încât să fie un spațiu care să îi ajute pe ei pe termen lung. Ceea ce mi se pare foarte important. Ideea asta de hai să vedem care ne este targetul, către ce vrem să ajungem și să ne lăsăm cumva inspirați și de ce se întâmplă.
În principiu toate entitățile acestea au ceva de spus și e bine să aibă ceva de spus. În legătură cu design-ul... De foarte multe ori întâlnesc și beneficiari și oameni cu care mai vorbesc, care fac o separare între aspectul funcțional al unui spațiu și partea formală. Un design bun funcționează. Rezolvăm funcțional și apoi vedem exact designul. Cu clienții de multe ori suntem în situația în care trebuie să recuperăm niște pași pierduți. Din păcate la noi inițiativa de a remodela un spațiu sau de a găsi un spațiu nou, practic creează o constrângere legată de timp pentru a putea crea un parteneriat solid bazat pe încredere, în așa fel încât așa cum spunea și Alexis, să putem să înțelegem cât mai multe lucruri legate de compania respectivă. Poate să vină un om de HR, IT, un manager, un owner de proiect din partea companiei care a fost asignat cu această datorie și trebuie să ducă la bun sfârșit. Spațiul trebuie să fie funcțional și să fie în termeni și asta este principalul obiectiv.
Din punctul meu de vedere perioada asta e o oportunitate să facem anumite schimbări în ceea ce privește locul în care în care lucrăm. Așa cum spunea și Andrei: este locul în care ne petrecem cel mai mult timp conștient, dar să spunem că acasă dormim opt ore, dar nu suntem tocmai conștienți când o facem. Din punctul meu de vedere dacă nu profităm de această ocazie să facem locurile cu adevărat atrăgătoare pentru oamenii care vin să le ocupe. S-ar putea ca în 2022 sau spre sfârșitul anului anul acesta în care ne aflăm, rata să nu se ducă la 22 % cât era înainte de pandemie. Poate să se ducă la 30%. În momentul ăla o să fie și un distruction și mai mare cascadat la ceea ce s-a întâmplat în perioada pandemică. Noi am dezvoltat un concept COS care se cheamă "trueflex". Și dacă vrei ideea de bază a acestui concept se referă la conștientizarea faptului că tot ceea ce ne înconjoară este în mișcare. Doar schimbarea este constantă și momentul în care înțelegem acest lucru, orice aplicăm, orice gândim, orice strategie bazată pe ideea asta, va avea succes.

Hai să aflăm împreună care sunt adevăratele provocări în amenajarea spaţiilor de birouri!

Referințe:

Graphein Talks este o inițiativă care urmărește promovarea oportunităților din domeniul construcțiilor alături de invitații speciali, profesioniști consacrați sau emergenți. Cu această ocazie, echipa Graphein îi invită pe cei interesați de subiect să urmărească evenimentul online pe Facebook și YouTube în fiecare zi de marți, de la orele 10.00, pentru a afla mai multe despre starea clădirilor din România, dar și despre antreprenoriat, comunitate, proiecte de cercetare și inovație.

Despre franciza Graphein care va crește performanța serviciilor de topografie: francize.ro/francize/franciza-graphein/. Franciza Graphein va schimba modul de a opera in piata serviciilor de topografie prin cresterea calitatii si profesionalizarea domeniului. De asemenea, va contribui la dezvoltarea businesului local si eficientizarea activitatii prin utilizarea tehnologiei de ultima generatie.

La sediul central din Bucuresti, am consolidat o echipă de 35 profesioniști care sunt gata să facă față noilor provocări, aduse de expansiunea rețelei. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe dezvoltarea regională, prin crearea de Centre care să asigure un nivel de servicii similar.