EXPERIENTA MEA CU INGINERII DE LA GRAPHEIN

INGINERII FENG SHUI.

Dupa multi ani in care am visat la o casa adevarata, pe pamant, iata-ma insfarsit cu visul implinit, semnanad actele de proprietate pentru casa mult-visata; o casa pe pamant , cu suficienta curte cat sa te poti bucura de iarba, de copaci, unde sa poti planta cu drag flori si arbusti.

Cum in urma cu mai bine de zece ani am descoperit  Feng Shui-ul, de-alungul timpului am incercat sa descopar cat mai mult din secretele acestei incredibile stiinte si sa aplic, pe cat posibil, in spatiul de locuit si la birou. Faptul ca am simtit pe propria mea piele beneficitatile aduse de respectarea unor reguli elementare, nu a facut decat sa-mi intareasca si mai mult convingerea ca feng-shui-ul nu este magie, ci stiinta in cea mai pura stare.

Cum pana sa achizitionez casa pe pamant locuisem intr-un apartament de bloc, imi restransese intr-un fel campul de actiune, deoarece locuitul intr-un bloc impune anumite constrangeri  pe care vrei, nu vrei, trebuie sa le respecti, posibilitatea de interventie, la exterior fiind destul de redusa. De aceasta data, insa, iata-ma libera sa aplic, pe casa mea, tot ceea ce am invatat in zece ani, despre feng-shui, determinata sa am o casa cu feng-shui TOTAL. (ceea ce in opinia majoritatii cunoscatorilor in materie, este aproape imposibil ).

Asa cum v-am spus, Feng-Shui-ul este o stiinta, o stiinta veche de peste 6000 de ani. Ea a aparut in timpul dinastiei Han in jurul secolului trei I. H., in China, fiind destinata exclusiv clasei conducatoare si interzisa oamenilor de rand. Feng Shui-ul traditional reprezinta un sistem bazat pe cercetarea atenta a fortelor ceresti (timpul), a fortelor pamantesti (spatiul interior si exterior) si a modului in care interactioneaza qi-ul (chi-ul) celor doua planuri.

Reprezinta o metoda de echilibrare a acestor forte, de studiu aprofundat asupra timpului si spatiului si nu este nicidecum o superstitie, o filosofie sau o religie.

Pentru a putea sa aplic regulile si principiile Feng-Shui la noua mea casa, era capital sa pot determina cu precizie pozitionarea zonelor corespunzatoare punctelor cardinale, deoarece la baza acestei arte “Feng-Shui” stau cele opt puncte cardinale ale busolei.

Toate aceste opt puncte cardinale aparţin simbolului Bagua(“Pa-Kua”) corespunde celor patru puncte cardinale ale busolei şi celor patru subdirecţii.

Conform hărţii Bagua(“Pa-Kua”), interioarele caselor şi grădinile au fost împărţite în nouă zone, fiecărei zone atribuindu-i-se câte un punct cardinal mai puţin zonei de centru, căreia îi aparţine energia, astfel rămânând doar opt puncte principale, mijlocul fiind nucleul(sau punctul de pornire).

Iată cum ar arăta o astfel de hartă Bagua (“Pa-Kua”):

Zona S (9) Li (Faimă)

Zona SV(2) K’un(Relaţia de cuplu)

Zona de V(7) Tui (copii)

Zona NV(6) Ch’yen (Prieteni)

Zona N (1) K’AN (carieră)

Zona NE (8) Ken(Cunoaştere)

Zona de E(3) Chen(Familie)

Zona SE(4) Soare(Sănătate şi Bogăţie)

Centrul(Energia)

Determinarea cu precizie a fiecareia dintre cele 9 zone Pa-Kua este deosebit de importanta, cum la fel de importanta este si determinarea fiecarei subzone (deoarece fiecare zona se imparte in trei sub-zone). Cum aceasta determinare implica un calcul la nivel de grade, iata-ma blocata in demersul meu, deoarece doar utilizand busola pentru o suprafata atat de extinsa (un teren patrat de 1000 mp) nu aveam certitudinea ca din centru si pana la limita proprietatii nu voi gresi determinarea. Asta pentru ca numai 5 grade calculate gresit pot schimba total curgerea fireasca a energiilor (si sa te trezesti punand apa pe zona de metal) – intregul ciclu constructiv fiind dat peste cap. Ori eu nu vroiam sa risc asta- sa ne amintim … imi doream feng-shui total.

Eram convinsa ca ar trebui sa apelez la specialisti in topometrie, dar tocmai aici era problema. Cum sa ma adresez eu unor specialisti topometristi si sa le spun ca vreau sa-mi determine harta Pa- Kua (yu, sin shih, etc.)- fara ca sa se uite stramb la mine si sa considere ca sunt fie nebuuna fie vrajitoare.

Salvarea a venit de la fratele unui foarte bun prieten, care afland ce ma framanta mi-a spus simplu: „Am eu doi prieteni topometristi – daca vrei vorbesc cu ei- sunt super baietii”. Am spus „vreau” fara sa clipesc si peste doua zile ne-am intalnit la noua casa.

Doi tineri ingineri, cu aparatele de rigoare in dotare, erau la mine in curte.

Nu stiam cum sa incep, ca sa nu par ridicola. La inceput sovaielnic, le-am spus ca vreau sa-mi determine cu precizie cele 4 puncte cardinale si cele 4 subpuncte, la nivel de grade.

M-au intrebat, pentru ce imi trebuie o masurare atat de precisa si atunci mi-am luat inima in dinti si am scos plansele, cartile si le-am aratat despre ce era vorba. Am zis…”fie ce-o fi”- si a fost bine.

Baietii au fost de-adreptul fascinati. Mi-au pus intrebari, au analizat hartile, le-au configurat pe computer ….. parca ma vedeam pe mine in urma cu 10 ani cand eram absolut fascinata de aceasta noua stiinta.

De unde ne stabilisem ca intreaga lucrare sa dureze cam o ora si jumatate, ne-a prins seara facand masuratori. Deschiderea lor, mi-a dat curaj sa le spun despre chi-ul mare si chi-ul mic iar ei au fost incantati sa reuseasca sa stabileasca cu exactitate zonele, utilizand aparatele lor super-destepte cu laser, ridicand planul, peste casa ca sa obtinem chi-ul mare, dar stabilind si chi-ul mic pentru fiecare dintre gradinile din fata si din spatele casei.

Vazand cat sunt de fascinati sa descopere tainele feng-shui-ului i-am intrebat de ce nu includ in portofoliul lor de servicii, pe langa cadastre si alte licrari de topometrie si astfel de servicii – masuratori pentru determinarea zonelor feng-shui, pentru ca alti doritori, asa ca mine, sa aiba acces usor la astfel de servicii fara a se teme ca vor fi judecati gresit sau… si mai rau, ca vor fi refuzati de un specialist inginer.

Mi-au spus ca in mod sigur se vor gandi serios la asta pentru ca au inteles ca Feng-Shui-ul nu este nicidecum o magie, o vrajitorie ci ….asa cum am spus si eu la inceputul materialului, este stiinta- la fel de exacta ca si matematica, la fel de frumoasa ca fizica si la fel de folositoare ca biologia – de fapt, este imbinarea perfecta a celor trei stiinte exacte, recunoscute de toata lumea. Ori, este logic ca daca aduni trei elemente reale, palpabile, rezultatul lor nu poate fi decat ceva real, palpabil. Asta cred ca i-a convins pe cei doi tineri ingineri, aflati la inceputul unui bussines pe cont propriu.

Le-am promis ca daca vor include in portofoliul lor astfel de servicii, ii voi recomanda cu caldura si altor cunostinte care vor avea nevoie de astfel de servicii. La randul lor, au promis ca vor studia ca sa afle cat mai multe lucruri despre feng-shui.

Nu dupa mult timp, am primit un telefon de la unul dintre ei…. lucrau deja la site-ul firmei lor si doreau sa includa topometria feng-shui in portofoliul lor de servicii. M-au intrebat daca le pot scrie o  prezentare a experientei noastre impreuna in lumea feng-shui-ului.

M-am bucurat foarte tare. M-am bucurat pentru ca sunt tineri, pentru ca sunt deschisi sa invete si sa cunoasca, m-am bucurat ca au descoperit cat de frumoasa si fascinanta este stiinta care iti poate pune ordine in viata si mai cu seama, m-am bucurat ca niste specialisti extrem de aplicati, cum sunt inginerii, au inteles ca nu este o farsa, nu este o magie, nu este voodoo, este stiinta de a fi in armonie cu energiile, m-am bucurat ca incepand cu ei, pasionatii de feng-shui nu vor mai bajbai ci vor avea ajutor calificat pentru a avea cele mai exacte masuratori.

Sunt convinsa ca bussinesul lor va avea succes pentru ca incet, incet si in Romania, din ce in ce mai multi oameni sunt interesati sa invete si sa aplice feng-shui-ul. Si pana la urma, de ce nu ar fi?

Sediul Bancii Hong Kong & Sanghai, proiectat de arhitectul britanic Norman Foster, început în 1979 şi finalizat un an mai târziu, a fost cea mai scumpă clădire din lume la acea dată, a costat 500 de milioane de lire sterline, şi a folosit cele mai moderne tehnologii. Deşi este o clădire modernă, cu paliere agaţate de 8 piloni de oţel pentru a se crea spaţii de muncă teraste în aer liber,  ea respectă tradiţia orientală atât ca aspect, prin exteriorul cu lucrături de metal, cât şi în ce priveste spiritualitatea Feng Shui.

Arhitectul a respectat recomandările consultantului geomant în ce priveste plasarea scărilor rulante din holul băncii – pe coada dragonului a cărui umbră cade pe o culme din apropiere, plasarea intrării în bancă – într-un anumit colţ al clădirii, şi de asemenea momentul cel mai propice de transport al celor doi lei de bronz, luaţi de la vechiul sediu al bancii. Ei au fost aduşi, aşa cum cerea expertul Feng Shui – într-o duminică, fix la ora 4, şi au fost coborâţi simultan de două macarale, pentru a nu fi favorizat nici unul dintre ei.

Arhitectul britanic a fost atât de impresionat de  geomant, încât i-a folosit serviciile pe tot parcursul proiectului. Şi, luând în considerare succesul financiar al băncii, cei care trec acum prin faţa ei ating labele celor doi lei în speranţa ca norocul Feng Shui să trecă şi asupra lor.

De asemenea şi constructorii parcului Hong Kong Disneyland, de pe insula Lantau, au ţinut cont de recomandările experţilor Feng Shui, fiind foarte atenţi la cultura chineză, la obiceiuri şi tradiţiile locale, după ce Compania Walt Disney primise critici în anii 1990 la construcţia Disneyland Paris, care nu ar fi ţinut cont de specificul local.

Lemnul, focul, metalul şi apa utilizate la construcţie, au fost cu grijă armonizate,  poziţia parcului între dealuri, întegrarea în peisajului natural, poarta de acces în Hong Kong Disneyland, aleile, lacurile şi fântânile, toate au fost poziţionate pe direcţia şi în felul recomandat de Feng Shui. De asemenea decoraţiile din interiorul clădirilor, culoarea, dimensiunea încăperilor şi numărul obiectelor corespund filozofiei chineze. Din acelaşi motiv aici nu se vănd ceasuri, care aduc ghinion, nici pălării verzi pentru că în cultura chineză se crede că bărbaţii care le poartă îşi înşeală soţiile.

Hong Kong Disneyland a respectat toate aceste secrete şi se pare că din nou filozofia Feng Shui a adus succesul în afaceri.

Fondatorul Microsoft, Bill Gates , unul dintre cei mai bogați oameni din lume, este, de asemenea, un fan al Feng Shui.casa lui este declarata ca fiind situata la un punct ideal de pe dealuri conform principiilor Feng Shui, cu un munte în spatele ei pentru a oferi protecție și sprijin, precum și un dragon și tigru pe fiecare parte a casei, in timp ceLacul Washington în fața lui aduce energie benefica si prosperitate.

Alte personalitati aplicante ale principiile feng shui  in viata proprie sunt si Andie McDowell, Bill Clinton , Brooke Shields, Cher, Courtney Cox, Donna Karan, Eric Clapton, George Clooney, Gillian Anderson , Madona, Mariah Carey, Oprah Winfrey, Ricky Martin Sharon Stone, Steven Spielberg, Tommy Hilfiger, astfel ca probabil si cel mai sceptic om ar trebui sa se intrebe daca succesul lor ar putea avea o legatura cu aceasta veche stiinta.

Iata doar cateva motive pentru care va recomand cu caldura sa va bucurati de sprijinul celor doi tineri ingineri de la GRAPHEIN.

 

Cu  drag,

Av. Iuliana Vaduva