Intergeo 2019 – Knowledge and action for planet earth.

Intergeo 2019 – Cunostinte si actiune pentru planeta Pamant.
Acesta a fost motto-ul Intergeo din 2019.

Pentru a vedea noutatile din domeniul geodeziei e obligatoriu sa participi la Intergeo.
Cu o istorie de 25 de ani e cel mai mare targ din domeniu la care participa profesionistii care conduc sau lucreaza in domeniul topografiei.

Anul acesta Intergeo a fost organizat la Stuttgart. Intre 17 si 19 septembrie.
Gazda a fost Messe. Un complex expozitional minunat care e chiar langa aeroport.

Astfel puteai sa mergi dimineata din Bucuresti si sa te intorci in acceasi zi. Asta daca ti-ai propus sa vezi expozitia pe indelete in 2-3 zile. Daca stateai  mai mult poteai vizita si Stuttgart.
Oras extraordinar in care poti vizita Muzeul Mercedez Bens si Palatul Ludwigsburg.
Dar te bucuri de delicatesele nemtesti. Berea si carnatii sunt la tot pasul. 😁

Alte atractii din Stuttgart: https://www.planetware.com/tourist-attractions-/stuttgart-d-bw-stutt.htm

Revenind la Intergeo 2019.
Intergeo 2019 a fost despre 3D, scanare 3D.

Toate scannerele 3D au fost prezente. Faptul ca anul acesta am trecut de la un scanner 3D Stonex X300 la o solutie Leica ne-a facut sa ne intrebam daca am luat cea mai buna decizie.
Ne-a fost confirmat ca solutia avuta e una extraordinara. Putem asigura precizia in santier cu Leica P40 si viteza pentru relevarea interiorelor cladirilor cu scannerul BLK. Deocamdata ne mai lipseste varianta de mijloc si anume RTC360. :)

Ca noutati as remarca noul scanner de la Trimble. X7 care si-a facut aparitia pentru prima oara la Integeo 2019.

Detalii despre el:
https://www.gpsworld.com/trimble-launches-x7-3d-laser-scanner-at-intergeo-2019/

O alta noutate a fost lansare a scannerului 3D GTL-1000 de la Topcon care functional atat ca o statie totala cat si ca un scanner.
Detalii: https://www.youtube.com/watch?v=ePQOnaXQqRc

Cadastru 3D
Desi la noi suntem departe de a avea o baza de date cu cadastrul 2D, in Vestul Europei si in tarile dezvoltate cadastrul 3D prinde contur.
Multe solutii pentru GIS.

Dupa smart TV si smart Phone se vorbeste din ce in ce mai mult despre smart CITY.

Cum va reusi Romania sa implementeze aceste noutati? Ramane de vazut! E foarte important ca toti cei din privat cu solutii reale in implementarea noutatilor sa convinga statul ca are nevoie sa faca un pas inante pentru a-si gestiona mai bine resursele. Intr-o lume super tehnologizata nu putem sa privim lucrurile 3D in formate 2D.

S-a vorbit mult despre BIM, digitalizare si cum inteligenta artificiala v-a ajuta omul sa optimizeze procesele si datele colectate care acum sunt din ce in ce mai performante si datorita concurentei si mai accesibile.

 Masina utilitara pentru echipa de masuratori:

Armata germana a adus un tank. Stim ca multe inovatii s-au facut cu ajutorul armatei, iar localizarea perfecta si precizia in armata sunt punct de capatai.

 

Multe universitati au participat cu stand la expozitie. Asa pot recruta studenti si mai ales doctoranzi cu care pot dezvolta idei inovative care vor schimba lumea.
Poti sta de vorba chiar cu dezvoltatorii softurilor si poti intelege ce sta in spatele programelor sau echipamentului astfel incat sa intelegi toate calculele sau macar cum au fost concepute.

Am gasit si oameni pasionati sa atraga copii catre geodezie prin crearea unor reviste de benzi desenate: http://getkidsintosurvey.com

Cel mai mare si dinamic stand a fost cel al Hexagon/ Leica.  Puteai gasi toate echipamentele lor si foarte multi expozanti care explicau ce sunt si de ce sa folosesti 3D scannerele, statiile totale, gps-urile si restul echipamentelor. Existau o zona de miniconferinta si un Private Lounge unde aveai posibilitatea sa discuti cu directorii companiei (daca aveai facuta o programare in prealabil).

Nemtii au organizat perfect. Cu zone de foodcourt si rest area. Au avut chiar si o zona pentru pilotat drone.

Organizatorii ne tin la curent cu imagini si stiri pe canalul de youtube Intergeo TV:  https://www.youtube.com/user/tvINTERGEO

Ne-am bucurat sa vedem si alti colegi de breasla din toata Romania. Salutam faptul ca sunt persoane interesate de noutatile din domeniul geodeziei si  topografiei. Asa putem pune umarul cu totii la dezvoltarea domeniului si sa incurajam arhitectii, constructorii, dezvoltatorii si proiectantii sa aleaga solutiile 3D cele mai bune pentru proiectele lor.

Ne vedem anul viitor la INTERGEO 2020 la Berlin intre 13 si 15 Octombrie!

Eugen Ursu, Managing Partner Graphein.