Prin ceea ce facem la Graphein ne angajăm să oferim servicii de înaltă calitate, livrate cu promptitudine și eficiență. Pentru aceasta, dispunem de o echipă de ingineri și tehnicieni experimentați, precum și de echipamente de ultimă generație. Mai mult, suntem un susținător al standardelor deschise BIM, ceea ce garantează că datele și modelele livrate de noi sunt compatibile cu o varietate de software-uri și platforme.
Pentru a ține pasul cu inovația și a încorpora cele mai noi tendințe din piață, invităm propuneri din partea cercetătorilor individuali și a echipelor de cercetători pentru dezvoltarea de noi metode de modelare a informațiilor pentru gemeni digitali. Aceste metode ar trebui să fie eficiente din punct de vedere computațional și să poată fi utilizate pentru a reprezenta o gamă largă de date și informații.
Scopul acestui apel este de a explora potențialul de fuzionare a tehnologiilor digitale folosite la scanarea activelor din construcții cu conceptele de modelarea informației pentru clădiri (BIM – Building Information Modelling), în contextul dezvoltării unor gemeni digitali care să răspundă nevoilor actuale.
Propunerile de proiecte vor avea în vedere următoarele obiective globale:
- Identificarea cazurilor de utilizare a BIM și a nevoii de informații pentru gemeni digitali ai clădirilor existente.
- Formarea de profesioniști în domeniul modelării informațiilor pentru gemeni digitali și o disciplină emergentă cu un mare potențial de aplicare în diverse domenii
- Transferul de cunoștințe și tehnologii către comunitatea de cercetare și industrie. prin publicarea rezultatelor cercetării în reviste și conferințe de prestigiu și ar putea fi transferate către comunitatea de cercetare și industrie, pentru a fi utilizate în dezvoltarea de noi produse și servicii.
- Consolidarea parteneriatului între universitate și mediul economic și dezvoltarea unei relații de colaborare pe termen lung între universitate și companie, în domeniul cercetării și dezvoltării
Obiectivele specifice ale proiectului vizează o mai bună înțelegere a nevoilor de implementare BIM, corelate cu nivelul de maturitate al proceselor din cadrul companiilor de construcții.
- O mai bună înțelegerea a beneficiilor openBIM pentru modelarea clădirilor existente.
- O mai bună înțelegere schimbărilor necesare pentru implementarea modului de lucru BIM.
- O mai bună înțelegere a cerințelor de interoperabilitate în context BIM.
- Definirea pașilor de implementare a proceselor BIM în companie.
- Diseminarea rezultatelor proiectului prin crearea unui pilot care să exemplifice rezultatele cercetării (ex. un curs care să prezinte conceptele de bază ale openBIM, un articol științific etc.).
Propunerea de proiect va avea următoarea structură și conținut:
- Secțiunea A (maxim o pagină membru de echipă) în care se vor menționa principalele publicații științifice care susțin capacitatea de cercetare a persoanei vizate din domeniul proiectului.
- Secțiunea B (maxim 4 pagini, fără referințe), care va conține următoarele subsecțiuni:
- B1. Relevanță Științifică. Alegerea temei va fi motivată de încadrarea problemei în contextul științific actual cu evidențierea următoarelor puncte: i) importanța temei din punct de vedere științific și tehnologic; ii) elementele de dificultate ale problemei; iii) analiza situației actuale din piață legată de tema proiectului.
- B2. Obiective și activități în proiect. În această secțiune vor fi prezentate: i) obiectivele proiectului și activitățile asociate acestora; ii) elementele de noutate și originalitate pe care implementarea proiectului le aduce, raportate la stadiul actual.
- B3. Rezultate și impact viitor. În această secțiune se vor evidenția rezultatele preconizate, precum metode noi sau îmbunătățite și aspectele legate de impactul estimat al proiectului în contextul științific actual; impactul potențial al proiectului în domeniul reabilitării și/sau conservării clădirilor de patrimoniu.
- B4. Metodologie. În cadrul acestei secțiuni vor fi evidențiate următoarele: i) metodele și instrumentele de cercetare, cu referire la abordările noi în domeniu, precum și modul în care acestea vor fi integrate; ii) planul de lucru în care activitățile propuse sunt detaliate în timp, descriind organizarea și planificarea proiectului în raport cu obiectivele propuse; iii) rolul fiecărui membru al echipei de cercetare în proiect. De asemenea, se vor menționa și posibilele riscuri ale cercetării și modalitățile în care acestea vor fi limitate. Se vor descrie rezultatele și activitățile de diseminare și transfer a rezultatelor.
- B5. Resurse și buget. Această secțiune va detalia resursele necesare existente în universitate. Se va menționa sursa finanțării pentru cheltuielile neacoperite de bugetul proiectului.
- B6. Referințe (maxim o pagină).
Calendar competiție
13.11.2023 | Apel competiție |
21.11.2023 | Termen limită pentru primirea propunerilor |
27.11.2023 | Anunțarea rezultatelor evaluării proiectelor |
04.12.2023 | Semnarea contractului de finanțare și începutul proiectului |
Propunerile de proiecte se vor trimite electronic la adresa de e-mail office@graphein.ro având ca titlu “Propunere proiect de cercetare gemeni digitali” și va conține toate informațiile din Anexele prezentului apel.
Evaluarea propunerilor se va face intern conform criteriilor prezentate la capitolul 7.
Câștigătorul va fi anunțat prin email nu mai târziu de 27.11.2023
Pentru apelul curent, directorul de proiect (DP) trebuie:
- să fie asociat unei universității acreditate din România și să posede titlul de doctor în domeniul inginerie sau echivalent;
- să aibă cunoștințe legate de digitalizarea clădirilor (ex. scanare 3D, preluare nori de puncte, cunoștințe despre modelarea structurilor procese de modelare digitală, etc.);
- să aibă cunoștințe de coordonare activități inginerești si de modelare 3D de clădiri (preferabil clădiri istorice), justificate prin proiecte anterioare;
- să se asigure de faptul că propunerea de proiect este conformă cu prevederile legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare;
- să se asigure că nu va depăși buget pus la dispoziție.
Evaluarea propunerilor se va face pe 2 criterii are însumează 100 puncte, după cum urmează:
- Propunerea de proiect 70p
- Corelarea temei proiectului cu apelul 20p
- Obiective, metodologie și activități 20p
- Fezabilitatea planului propus 10p
- Riscuri și plan de contingență 10p
- Plan de transfer rezultate și diseminare 10p
- Directorul de proiect 30p
- Proiecte corelate cu subiectul apelului 20p
- Vizibilitate (total articole, citări) 10p
Fiecare subpunct va fi evaluat cu un calificativ conform tabelului de mai jos:
Calificativ | Scor | Descriere |
Absent | 0% | Propunerea nu adresează tema apelului sau nu poate fi evaluată din cauza lipsei de informație. |
Nesatisfăcător | 20% | Criteriul este tratat superficial sau lipsesc informații cheie. |
Satisfăcător | 40% | Propunerea adresează criteriul, dar prezintă lipsuri substanțiale. |
Bine | 60% | Propunerea adresează criteriul în mod clar, dar sunt necesare completări pentru a fi complet. |
Foarte bine | 80% | Propunerea adresează criteriul foarte bine, însă se pot aduce anumite îmbunătățiri. |
Excelent | 100% | Propunerea adresează toate aspectele criteriului în mod clar. |
- Propunerea de proiect
- Anexa A (maxim o pagină)
Se vor prezenta cele mai importante contribuții ale directorului de proiect în domeniul său de cercetare (de exemplu, descoperiri sau rezultate care au condus, în mod semnificativ, la o mai bună cunoaștere în domeniu, demonstrabile prin publicații și patente). De asemenea, se vor prezentare proiectele din care directorul de proiect a făcut parte care sunt relevante pentru acest apel. Se vor consolida numărul total de citări împreună cu indicele Hirsch, conform Web of Science Core Collection și SCOPUS/Google Scholar. - Anexa B (maxim 6 pagini)
- B.1 Relevanța proiectului
Se va justifica motivația științifică a temei proiectului și corelarea sa cu apelul. - B.2. Obiective și activități
Se va prezenta abordarea proiectului la nivel de principiu, cu evidențierea obiectivelor globale și specifice, corelate cu apelul. - B.3. Rezultate și impact
Se va prezenta impactul preconizat asupra mediului științific, social, economic și/sau cultural al proiectului și/sau direcțiile aplicative ce vor fi explorate în cadrul proiectului plus elementele concrete ale strategiei de diseminare și transfer a rezultatelor. - B.4. Metodologie
Vor fi prezentate deopotrivă resursele existente în instituția gazdă, relevante pentru desfășurarea proiectului și strategia de lucru propusă, împreună cu potențialele riscuri științifice, tehnice și administrative, precum și abordările prin care aceste riscuri ar urma să fie adresate. - B.5. Resurse și buget*
Vor fi prezentate următoarele aspecte: i) distribuția bugetului pe tipuri de cheltuieli și pe ani de proiect; ii) se va specifica pentru directorul de proiect numărul minim de ore/lună pe care le va dedica proiectului. Tipurile de cheltuieli pe care se distribuie bugetul sunt: cheltuieli cu personalul, cheltuieli de logistică, cheltuieli de deplasare și cheltuieli indirecte (regie).Nr. Categoria Suma 1 Cheltuieli cu personalul (inclusiv taxe) 2 Cheltuieli logistice (ex. echipamente, etc.) 3 Cheltuieli deplasare (e.g. în amplasament conferințe, prezentări) 4 Cheltuieli indirecte (max. 20% din costurile directe) Total proiect (1+2+3+4) *Bugetul total al prezentului apel este de 75 000,00 lei (TVA inclus).
Costurile eligibile în cadrul prezentului proiect sunt următoarele:
- Cheltuieli de personal (inclusiv taxele aferente acestora)
- Cheltuieli de logistică (echipamente, consumabile, etc.)
- Cheltuieli de deplasare (deplasări în amplasament, deplasări la conferințe, etc.)
- Cheltuieli indirecte (max. 25% din valoarea totală a cheltuielilor directe)
- B.6. Referințe
- B.1 Relevanța proiectului
- Anexa A (maxim o pagină)