Scanarea 3D a Palatului Institutului de Arhitectură Ion Mincu

Începem unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre, probabil și cel mai de durată:

Scanarea 3D a Palatului Institutului de Arhitectură Ion Mincu.

Și nu o vom face singuri ci împreună cu studenții care vor învața ce înseamna relevare 3D.

Cum am spus întotdeauna vrem să ajutăm toată piață construcțiilor din România să dispună de relevee și trasări topografice 3D după cele mai înalte standarde și folosind cele mai noi tehnologii.

De-a lungul existenței Graphein am reușit să integrăm scanarea 3D astfel încât să ajute arhitecții să viseze, să creeze și să se concentreze pe experiențele viitorilor ocupanți ale clădirilor.

Vreau să felicit conducerea Universității de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti pentru că ne-au întrebat dacă vrem să ajutăm. Am semnat un parteneriat, iar întreaga echipă Graphein e dornică să contribuie. Ajutorul l-am oferit pro bono și cu alte ocazii și încurajăm pe toți care au un scop în a salva patrimoniul din România să ne ceară ajutorul.

Scopul este ca viitorii arhitecți să învețe lucrul cu noua tehnologie de scanare 3D a clădirilor pentru realizarea de relevee 2D și modele 3D rapid, precis și cu cel mai mare grad de detaliu.

Finalitatea acestui proiect ar putea fi la finalizării releveelor 2D și a modelul 3D, dar promitem că nu ne oprim aici.


Principalele activităţi în cadrul parteneriatului sunt următoarele:

  1. Realizarea de scanări 3D, relevee 2D și modele 3D a clădirii Universitații de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti prin punerea la dispoziție a aparaturii și experizei tehnice din partea Graphein Topo SRL
  2. Organizare cursuri și workshop-uri în cadrul Universitații de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti astfel încât să fie promovate beneficiile scanării 3D.
  3. Furnizarea unor puncte de vedere profesioniste înrealizare unor standarde de desen 2D și 3D actualizate cu practicile actuale.
  4. Promovarea activităților și a bunelor practici rezultate în urma colaborării prin materiale video, standuri organizate în interiorul și exteriorul Universității, evenimente specifice domeniului etc.
  5. Popularizarea scanării 3D pentru toate domeniile construcțiilor: industrial, rezidențial, clădiri de birouri și patrimoniu, infrastructură.
  6. Posibilitatea de a realiza stagii de practica a studentilor in cadrul biroului de scanare 3D al GRAPHEIN TOPO SRL.

Invităm pe toți studenții de la arhitectură care vor să învețe despre scanare 3D să ni se alăture în toate etapele de evoluție al proiectului.

Studenții la arhitectură vor putea învăța:

  • Scanare 3D a exteriorului clădirii – 75% realizată.
  • Scanare 3D pentru spațiile interioare.
  • Prelucrarea norilor de puncte.
  • Importul norilor de puncte în programe de proiectare (Autocad, Revit, Arhicad, etc.)
  • Relizare releveu 2D fațade în format Autocad.
  • Întocmire relevee interioare.
  • Realizare secțiuni 2D clădire.
  • Realizare model 3D în format Revit pentru pregătirea lucrului în BIM.

Se va lucra cu cele mai performante scannere 3D de la Leica. Studenții vor avea suport din partea unei echipe minunate. Vor realiza modele 3D ready to BIM.

Până în acest moment a fost relizată scanare 3D a fațadelor exterioare. Am avut ocazia să vizualizăm norul de puncte în VR. Experiența de neuitat a avut loc în cadrul VR Hackathon & Conference
XR, VR expert arh. Matthew Vitti – https://www.uauim.ro/evenimente/vr-hackathon-conferinta/

Am desenat 2D fațada principală, zona de la intrarea veche.

Modelul 3D e doar început.

Continuăm împreună cu studenții.

Din discuțiile cu conducerea Universitații de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti se va putea echivala practica de releveu pentru studenții activi la proiect.

Pe toți studenții interesați îi rugăm să trimită un email la office@graphein.ro în care să vă exprimați intenția. Revenim în scurt timp cu detaliile!

Pentru alte programe ale Universitații de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti accesți: https://www.uauim.ro

Eugen Ursu, Managing Partner Graphein.