Graphein Talks: Cum salvăm patrimoniul României?

Invitatul ediției #GrapheinTalks​ “Cum salvăm patrimoniul României” a fost Eugen Vaida – Executive Director for Romania la The Prince’s Foundation și Chairman la Asociatia Monumentum, este un cunoscut militant al protejării patrimoniului arhitectural din Tansilvania și are o activitate bogată în proiectarea de arhitectură în mediul rural transilvănean. În domeniul patrimoniului, a inițiat și dezvoltat prin Asociația Monumentum o serie de programe aplicate de conservare și educare, în strânsă legătură cu comunitățile locale din satele săsești.

Proiectul #AmbulantaPentruMonumente​, susţinut de prinţul Charles al Marii Britanii, își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.
The Prince’s Foundation este o organizație caritabilă ce susține păstrarea patrimoniului, agricultura și dezvoltarea durabilă a României.

#AsociatiaMonumentum​ a fost inființată în 2012 și acționează în favoarea protejării patrimoniului construit din România. Are misiunea de dezvoltare culturală a individului ca parte a comunității, prin protejarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului ca o marcă a identității locale.
Implică-te și tu la salvarea #patrimoniului​ din România!

Funcționăm după un sistem similar unei francize, pentru că Ambulanța pentru Monumente este implementată de multe organizații regionale a căror constituire am sprijinit-o de fapt și anul trecut, și acum doi ani. Dacă ar fi să numărăm membri echipelor Ambulanțelor, sunt peste 50, care sunt implicați în organizare și peste 350 de voluntari, care au venit până în momentul de față la intervențiile Ambulanței pentru Monumente.

Cum salvăm patrimoniul României

Întotdeauna m-am considerat un om de la țară. Asta mi s-a părut cea mai adecvată prezentare pe care pot să mi-o fac. Am studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, am avut și acolo activitate ca arhitect proiectant în cadrul unei firme, împreună cu alți colegi, dar m-a atras dorul spre casă la un moment dat. Gândul meu a fost întotdeauna să mă întorc și să încep să salvez satul, Valea Hârtibaciului samd. În momentul de fața Ambulanța pentru Monumente este cel mai important proiect, dar sunt multe alte proiect, cum este revigorarea meșteșugurilor și a țiglăritului, a cărămidăritului în Sudul Transilvaniei, școli de vară pentru arhitecți, pentru studenți samd.
Când m-am întors aici, în 2011, am lăsat totul în urmă (în București). Când am venit în Valea Hârtibaciului nu aveam absolut niciun proiect. Am venit fără să am niciun proiect și era o problemă; cum îmi câștig existența? Atunci am început de fapt cu niste proiecte sociale, am mers prin școli și am încercat să le prezint copiilor personalitățile și identitatea lor culturală, de fapt, de care nu știau. Mi se părea mult mai important decât să învețe la istorie despre personaje și personalități la nivel național pentru că nu-și cunoșteau personalitățile locale. După care l-am cunoscut pe un Wiliam Blacker, un scriitor britanic. Ne-am întâlnit întâmplător în Apoș și el îmi spunea că de multă vreme încearcă să salveze patrimoniul din Transilvania și am constatat că putem colabora. Era un bun prieten al Alteței Sale Regale, al Prințului de Wales, așa l-am și cunoscut de fapt și de atunci lucrurile au mers strună. Ne-am dezvoltat foarte tare. Am început cu proiecte mici de documentare a clădirilor, dar în momentul de față avem 7-8 proiecte la nivel național cu impact destul de mare.
Membri suntem foarte puțini în Asociația Monumentum, dar noi funcționăm după alt sistem. Funcționăm după un sistem similar unei francize, pentru că Ambulanța pentru Monumente este implementată de multe organizații regionale a căror constituire am sprijinit-o de fapt și anul trecut, și acum doi ani. Dacă ar fi să numărăm membri echipelor Ambulanțelor, sunt peste 50, care sunt implicați în organizare și peste 350 de voluntari, care au venit până în momentul de față la intervențiile Ambulanței pentru Monumente.
Alteța Sa Regală a avut un rol hotărâtor în ceea ce s-a salvat în Sudul Transilvaniei, poate și-n zona secuimii pentru că în urma lui au venit foarte multe persoane interesate. Nu numai din Anglia, din toată lumea și foarte mulți români care în momentul acesta achiziționează case tradiționale În Transilvania, în zona săsească. Este o adevărată frenezie. Și când am lansat în mai acea invitație pentru cei care locuiesc în blocuri să se mute și să lucreze remote din mediul rural, am fost foarte solicitați. Putem încerca să convingem comunitățile, să le conștientizăm asupra valorii și propriului patrimoniu ca marcă a identității lor culturale și asta se poate face eficient doar prin această infuzie de oameni de la oraș, care vin cu o deschidere, vin cu niște cunoștințe, vin cu o anumită abordare referitoare la mediu, în privința mâncării sănătoase, cum restaurăm casele samd.
Am intervenit asupra a peste 50 de monumente (în ultimii 4 ani) de când am înființat Ambulanța pentru Monumente. Cheia este să ne dezvoltăm cu echipe regionale pentru că este contraproductiv să salvăm doar o singură clădire într-o regiune și să nu genereze salvarea altor clădiri. Noi avem o listă lungă, foarte lungă de solicitări. Nu putem face față și nu vrem ca lumea să se aștepte să salvăm în anul viitor tot patrimoniul României pentru că în momentul de față putem primi mii de cereri și nu avem capacitatea să acționăm. Salvăm undeva la 20 de monumente anual. Trebuie să menționez că o mare parte din fondurile Ambulanței pentru Monumente în momentul de față, la nivel național, vine din partea Dedeman și din partea Profi, sume foarte importante fără de care nu am fi putut achiziționa camionetele necesare.

Urmărește video să afli cum salvăm patrimoniul României? Cu Eugen Vaida – Ambulanta pentru Monumente.

Referințe:

Graphein Talks este o inițiativă care urmărește promovarea oportunităților din domeniul construcțiilor alături de invitații speciali, profesioniști consacrați sau emergenți. Cu această ocazie, echipa Graphein îi invită pe cei interesați de subiect să urmărească evenimentul online pe Facebook și YouTube în fiecare zi de marți, de la orele 10.00, pentru a afla mai multe despre starea clădirilor din România, dar și despre antreprenoriat, comunitate, proiecte de cercetare și inovație.

Despre franciza Graphein care va crește performanța serviciilor de topografie: francize.ro/francize/franciza-graphein/. Franciza Graphein va schimba modul de a opera in piata serviciilor de topografie prin cresterea calitatii si profesionalizarea domeniului. De asemenea, va contribui la dezvoltarea businesului local si eficientizarea activitatii prin utilizarea tehnologiei de ultima generatie.

La sediul central din Bucuresti, am consolidat o echipă de 35 profesioniști care sunt gata să facă față noilor provocări, aduse de expansiunea rețelei. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe dezvoltarea regională, prin crearea de Centre care să asigure un nivel de servicii similar.